Beneficiile mai puțin știute ale aderării la Schengen, zona euro: croații au dat o lecție importantă României

de: Alexandru Puiu
05 07. 2023

România se chinuie de mai bine de un deceniu să adere la Schengen, dar procesul este unul foarte lent, mai ales în contextul corupției de pe meleaguri mioritice, a datoriei externe și a ineficienței autorităților pe o serie stufoasă de subiecte, de la infrastructura proastă la ineficiența economică. În același timp, țări precum Croația au bifat toate jaloanele, iar acum cultivă roadele.

Ca referință, de la 1 ianuarie 2023, Croația a devenit parte din zona euro și din spațiul Schengen. Această victorie importantă a reprezentat, printre altele, finalul tranziției post-independență și integrarea completă în UE a statului balcanic, toate acestea, în mai puțin de 10 ani. Pe 1 iulie s-au împlini 10 ani de la intrarea în Uniunea Europeană. România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, dar nu există absolut nicio promisiune legată de Schengen sau zona euro. Singurul detaliu temporal pe care îl cunoaștem este că țara noastră merge ”lent” spre materializarea scopurilor de mai sus, după cum a explicat președintele Iohannis.

România ar fi putut fi în locul Croației, dar cu altă administrație

„Atmosfera e mult mai bună, se întâmplă multe lucruri, atât în comunitatea de business, în mediul de start-up-uri, sunt multe companii care au de câștigat direct de pe urma adoptării euro și a aderării la Schengen – în educație, transporturi, turism….”, face un scurt bilanț Maruska Vizek, economistă croată și directoare adjunctă în cadrul Institutului Economic din Zagreb.

Deși tranziția la moneda euro a venit cu mici probleme din cauza rotunjirilor lacome ale multor comercianți, impresionantă este piața imobiliară din țara proaspăt intrată în Schengen. Pe de o parte, între decembrie 2022 și ianuarie 2023, prețurile au crescut în medie cu doar 0,3%, temerile pe subiect fiind în mare parte nejustificate. Pe de altă parte, în contextul în care oricum această țară încasa masiv din turism, ”desființarea” granițelor și uniformizarea monedei a crescut cererea de proprietăți, numărul tranzacțiilor și, implicit, prețurile la locuințe, conform Panorama.ro.